Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Στα σκαριά προκηρύξεις προγραμμάτων του ΕΠΑΝ ΙΙ μέσα στο καλοκαίρι, για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, του εναλλακτικού τουρισμού και της μεταποίησης (20/6/2010 11:30)

Στα σκαριά προκηρύξεις προγραμμάτων του ΕΠΑΝ ΙΙ μέσα στο καλοκαίρι, για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, του εναλλακτικού τουρισμού και της μεταποίησης Προκηρύξεις προγραμμάτων για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, του εναλλακτικού τουρισμού και της μεταποίησης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 ("ΕΠΑΝ ΙΙ"), πρόκειται να βγουν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα προγράμματα αυτά, παρουσιάστηκαν, στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, από στελέχη του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου (για την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ). Ειδικότερα, μέχρι τις 23/7/2010 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση 2010», που κανονικά έληγε την Παρασκευή 18 Ιουνίου, όπως τόνισε το στέλεχος του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Ιωάννης Τσιτσόπουλος. Το πρόγραμμα, δημόσιας δαπάνης 1,5 εκατ. ευρώ για την Κ. Μακεδονία, χρηματοδοτεί επενδύσεις πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 30.000 - 200.000 ευρώ, για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δαπάνες περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, πιστοποίηση κατά ISO και ΕΜAS, απόκτηση Ecolabel κ.ά. Κατά τον κ. Τσιτσόπουλο, περίπου 250 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα είχαν ήδη μπει στην πρόδρομη διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεών τους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την παράταση της προθεσμίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 35% του επιλέξιμου προϋπολογισμού στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης (εκτός Βιομηχανικών Περιοχών), στο 40% για τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Ν.Αιγαίου, Κρήτης, Κ.Μακεδονίας, Δ.Μακεδονίας και Στ.Ελλάδας και στο 45% για τις περιοχές Αν.Μακεδονίας-Θράκης, Β.Αιγαίου, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Δ.Ελλάδας.

«Πράσινος τουρισμός»
Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός 2010», δημόσιας δαπάνης 1,6 εκατ. ευρώ για την Κ. Μακεδονία, το οποίο χρηματοδοτεί επενδύσεις ύψους 15.000 – 400.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση καταλυμάτων και ξενοδοχείων, την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτων ή και την οικολογική πιστοποίηση, σύμφωνα με τη Γαλάτεια Κεσανίδου, στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ. Η δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται στο 40% του προϋπολογισμού της επένδυσης για όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία και ειδικά στην περίπτωση της Αμμουλιανής (και άλλων νησιών πληθυσμού κάτω των 3.100 κατοίκων) στο 45%.
Συνήγορος του Πολίτη: Προβλήματα στη διεκπεραίωση από τράπεζες των διαδικασιών ένταξης επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ
Σοβαρές παραλείψεις και προβλήματα διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη από πλευράς της διοίκησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και ειδικότερα στη δράση «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε πόρισμά της η ανεξάρτητη αρχή, πολίτης κατήγγειλε στο Συνήγορο του Πολίτη ότι καθυστέρησε υπέρμετρα και με ελλιπή αιτιολογία η ένταξή του στο προαναφερθέν επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, η ειδική υπηρεσία διαχείρισης που εντάσσεται στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης εκχώρησε τμήμα των αρμοδιοτήτων της στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Το ΤΕΜΠΜΕ, μεταξύ άλλων, όφειλε να συγκεντρώσει, αρχειοθετήσει, ελέγξει και αξιολογήσει όλες τις αιτήσεις των πολιτών. Το ΤΕΜΠΜΕ με τη σειρά του για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του χρησιμοποίησε ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες συγκέντρωσαν τις αιτήσεις και επέλεξαν ποιες τελικά θα αποσταλούν στο ΤΕΜΠΜΕ.
Επισημαίνεται δε ότι «λόγω εξάντλησης των κονδυλίων, χορηγήθηκε επιδότηση επιτοκίου σε επιχειρήσεις, των οποίων οι αιτήσεις είχαν εγκριθεί από τις τράπεζες και παραληφθεί από το ΤΕΜΠΜΕ μέχρι και την 08-04-2009. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη Β΄ Φάση, η οποία περιλαμβάνει μόνον εγγυοδοσία και όχι επιδότηση επιτοκίου».
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο πολίτης προσέφυγε στο Συνήγορο, επειδή ιδιωτική τράπεζα, με την οποία είχε συμβληθεί το ΤΕΜΠΜΕ, επικαλέστηκε φόρτο εργασιών και καθυστέρησε τρεις μήνες τη διεκπεραίωσή της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η επιχείρησή του να ενταχθεί στη Β΄ Φάση, δηλαδή δεν του χορηγήθηκε άτοκο δάνειο, αλλά θα χρειαστεί τελικώς να καταβάλει τους αναλογούντες τόκους και λοιπά έξοδα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από εξέταση όλων των στοιχείων διαπίστωσε τα εξής:
- Παραβίαση της αρχής της ισότητας των πολιτών ενώπιον της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία οφείλει να χορηγεί παροχές χωρίς διακρίσεις.
- Την αντικειμενική ευθύνη των δημόσιων νομικών προσώπων από τις ζημιογόνες ενέργειες των ιδιωτών στους οποίους ανατίθεται μέρος της διαδικασίας και χρησιμοποιούνται έτσι ως προστηθέντες ή βοηθοί εκπλήρωσης (άρ. 334 και 299 του Αστικού Κώδικα).
- Και οι ιδιώτες τρίτοι υποχρεούνται να σέβονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, σύμφωνα με την αρχή της τριτενέργειας (άρ. 25§1 Συντάγματος). Η χρησιμοποίηση ενδιάμεσων ιδιωτών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων του Κράτους δημιουργεί σχέσεις ιδιωτών, εκεί όπου παραδοσιακά θα έπρεπε να είναι σχέσεις Κράτους-πολίτη, καθώς το ένα μέρος, ο ενδιάμεσος τρίτος (εν προκειμένω μια ιδιωτική τράπεζα) εκπροσωπεί και αντικαθιστά το Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου