Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Συνελήφθη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου κατηγορούμενος για δωροδοκία

Δίωξη για παθητική δωροδοκία ασκήθηκε από τις Εισαγγελικές αρχές του Ρεθύμνου σε βάρος του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος συνελήφθη μετά από ειδική επιχείρηση των αστυνομικών αρχών, μαζί με άλλα δύο άτομα που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετές ημέρες όταν ένα ζευγάρι Ρεθυμνιωτών που ήθελε να ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πήγαν στην αστυνομία και κατήγγειλαν πως ενώ είχαν καταθέσει αίτηση στην διεύθυνση Υγείας προκειμένου να γίνει αυτοψία για να δοθεί η άδεια από την υπηρεσία, οι μέρες περνούσαν και δεν γινόταν τίποτε.

Τότε μια ιδιώτης πολιτικός μηχανικός με την οποία είχαν επαγγελματική συνεργασία τους είπε εμμέσως ότι ένας τρόπος υπάρχει για να πάρουν την έγκριση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να «λαδώσουν» τον διευθυντή της. Χρήματα το ζεύγος δεν είχε και όταν η μηχανικός τους αναφέρει ότι η ταρίφα είναι 2.500 ευρώ, αιφνιδιάζονται και αποφασίζουν να καταγγείλουν στην αστυνομία το γεγονός. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ρεθύμνου άκουσαν την καταγγελία και ενημέρωσαν την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Από κοινού κατέστρωσαν σχέδιο και ζήτησαν από τους καταγγέλλοντες να υποκύψουν στην απαίτηση για χρηματισμό. Το ζευγάρι ήρθε σε διαπραγμάτευση με τη μηχανικό κατεβάζοντας το ποσόν στα 1500 ευρώ και συμφωνήθηκε να της παραδώσουν τα 1000 ευρώ ως προκαταβολή ώστε να πάρουν την άδεια στα χέρια τους. Η αστυνομία προσημείωσε τα χαρτονομίσματα, οι καταγγέλλοντες τα πήγαν στο γραφείο της μηχανικού και εκείνη τους παρέδωσε την άδεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. χωρίς μάλιστα να έχει γίνει και η προβλεπόμενη από το Νόμο αυτοψία. Αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που διακριτικά παρακολουθούσαν, επενέβησαν αμέσως μετά και συνέλαβαν τη γυναίκα με τα χρήματα στα χέρια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στη διάρκεια της προανάκρισης, η γυναίκα αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι το χρηματικό ποσόν προοριζόταν για τον διευθυντή Δημόσιας Υγείας ως αμοιβή του για την έκδοση αδείας και ότι στα χέρια του θα έφταναν τα χρήματα μέσω ενός 50χρονου επιχειρηματία που έκανε τον ενδιάμεσο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η μηχανικός στην απολογία της αναίρεσε όσα είχε πει στην προανάκριση και υποστήριξε ότι το χρηματικό ποσόν αφορούσε δική της αμοιβή, χρέος του κατηγορούμενου από εργασίες που του είχε παράσχει. Και οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση συνελήφθησαν και χθες το απόγευμα παραπέμφθηκαν για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο μεν δημόσιος λειτουργός για παθητική δωροδοκία , οι άλλοι δύο για συνέργεια, ωστόσο η υπόθεση αναβλήθηκε καθώς δεν ήταν παρόντες όλοι οι μάρτυρες ενώ νέα δικάσιμος, πάντα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 18 Ιουνίου. Ωστόσο κι επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Να σημειωθεί πως στην δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικές αρχές ο διευθυντής Υγείας κατηγορείτο , εκτός της παθητικής δωροδοκίας και για εκβίαση και παράβαση καθήκοντος. Όμως η Εισαγγελέας Ρεθύμνου άσκησε δίωξη μόνο για παθητική δωροδοκία, αν και η έρευνα συνεχίζεται καθώς στο γραφείο του εν λόγω διευθυντή Υγείας οι αστυνομικές αρχές βρήκαν άλλες 16 περιπτώσεις έκδοσης αδειών επιχειρήσεων χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία, κάτι που θα ερευνηθεί άμεσα για το ενδεχόμενο να πρόκειται επίσης για περιπτώσεις δωροδοκίας.
Στο μεταξύ ο συνήγορος του διευθυντή Υγείας κ. Νίκος Κοντζαμπασάκης δήλωσε πως «Πρόκειται για νοσηρής φαντασίας καταγγελίες που δεν συνάδουν ούτε με το ανεπίληπτο ήθος, το μακροχρόνιο του συγκεκριμένου λειτουργού και βεβαίως δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της δικογραφίας όπως περίτρανα θα αποδειχτεί στη δικαιοσύνη, στη διάθεση της οποίας παραμένουμε για οποιονδήποτε χρειαστεί έλεγχο». Να σημειωθεί πως ο εν λόγω Διευθυντής υπηρετεί στην ίδια θέση επί μια 20ετία , γεγονός που από άλλους ερμηνεύεται ως αποδεικτικό των ικανοτήτων και της τιμιότητάς του, ενώ άλλοι τονίζουν πως είναι απαράδεκτο να είναι το ίδιο πρόσωπο διευθυντής σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία, όπως είναι η Διεύθυνση Υγείας και για τόσα πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου