Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010


Βαμβάκι
Στα 40 λεπτά ανοίγει η αγορά για το σύσπορο βαμβάκι, σύμφωνα με τους αμερικανούς


Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι στη χώρα μας, αφού μειώθηκαν οι εκτάσεις με ανταγωνιστικά προϊόντα (βιομηχανική τομάτα, τεύτλα, καλαμπόκι) λόγω μείωσης και των τιμών των προϊόντων αυτών, αναμένει για τη χώρα μας το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Εκτιμάται μάλιστα ότι η αγορά θα ανοίξει στα 0,40€ για το σύσπορο (που σημαίνει άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).
Η συνολική έκταση με βαμβάκι στην Ελλάδα θα κυμανθεί από 2,8-3 εκατ. στρέμματα ή 2,8 -300.000 εκτάρια, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με το πουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού προβλέπεται να ξεπεράσει την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού. Τα αποθέματα θα πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών (Σχήμα 1).
Η Ινδία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας απαγόρευσε τις εξαγωγές για το υπόλοιπο της περιόδου 2010. Η κυβέρνηση της Ινδίας πήρε την απόφαση αυτή για να υπάρχει βαμβάκι για την τοπική βιομηχανία.
Η μειωμένη προσφορά δημιούργησε υψηλότερες τιμές στην παγκόσμια αγορά που μπορεί να οδηγήσει, εφ' όσον η παγκόσμια οικονομία αδυνατεί να επανακάμψει σε προηγούμενα επίπεδα, σε μείωση της ζήτησης για βαμβάκι. Η Κίνα θα αυξήσει την παραγωγή της ελαφρά αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στις εισαγωγές βαμβακιού αφού αντιπροσωπεύει το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου