Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Με ευρωπαϊκή βούλα το ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης


Άλλο ένα ελληνικό ελαιόλαδο αποκτά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Πρόκειται για το «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης», το οποίο με τον κανονισμό 410/2010 της 11ης Μαΐου 2010 καταχωρείται στα προϊόντα ΠΟΠ, δίπλα σε άλλα περίφημα προϊόντα της ελληνικής γης.
Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε στις ευρωπαϊκές αρχές από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου, η παραγωγή του ελαιολάδου πραγματοποιείται από καρπούς της ποικιλίας ελιάς "Τσουνάτη" σε ποσοστό τουλάχιστον 60 %, με συμμετοχή καρπών της ποικιλίας "Κορωνέϊκη" ως ποσοστό 40 %.
Το φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του "Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης" (Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis) αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις ιδιαίτερες κλιματολογικές (μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλές βροχοπτώσεις, χαμηλή σχετική υγρασία) και γεωμορφολογικές (επικλινή εδάφη με μεγάλες υψομετρικές διαφορές) συνθήκες της περιοχή. Καθώς, επίσης, και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζονται στην έκφραση των χαρακτηριστικών των ποικιλιών "Τσουνάτη" και "Κορωνείκη" κατά την καλλιέργεια τους στις εκάστοτε υψομετρικές ζώνες της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Η γεωγραφική περιοχή
Η παραγωγή των ελιών και η παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Γεωγραφική ζώνη είναι η Επαρχία Σελίνου η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Χανίων και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Κανδάνου, Πελεκάνου και Ανατολικού Σελίνου.
Πρόκειται για ορεινή κυρίως περιοχή η οποία ξεπερνά τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές προϊόν το οποίο αποτελεί και την κύρια καλλιέργεια των αγροτικών οικογενειών της Επαρχίας Σελίνου.
Ποικιλίες προσαρμοσμένες στην περιοχή
Όπως επισημαίνεται, οι επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία) στην περιοχή συμβάλλουν στην καλύτερη έκφραση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας "Τσουνάτη", η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον. Ο όψιμος χαρακτήρας της ποικιλίας, που μεταφράζεται ως όψιμη άνθηση/καρπόδεση και κατά επέκταση όψιμη ωρίμανση επηρεάζεται από την θερμοκρασία και την σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας και του εδάφους, των οποίων οι τιμές είναι οι βέλτιστες κατά τις κρίσιμες περιόδους. Επιπρόσθετα, η αντοχή της ποικιλίας "Τσουνάτη" στο ψύχος υποστηρίζει την μεγάλη έκταση της καλλιέργειας στην περιοχή. Η καλλιέργεια της ποικιλίας "Κορωνέικη" σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο και με επάρκεια εδαφικής υγρασίας αποδίδει τα μέγιστα και αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκεκριμένα εδάφη της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Όπως σημειώνεται στην αίτηση καταχώρισης, η καλλιέργεια των ποικιλιών "Τσουνάτη" και "Κορωνέικη", και κατά επέκταση η παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου "Σέλινο", αποτελεί μονόδρομο για την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή καθώς η επικράτηση των πτωχών και κατά μεγάλο ποσοστό όξινων σχιστολιθικών εδαφών δεν καθιστά εύκολη την αλλαγή της καλλιέργειας ή της ποικιλίας ή της επικράτηση της πιο προσοδοφόρας εντατικής μορφής ελαιοκαλλιέργειας. Επιπρόσθετα, διατηρείται και η ομορφιά του φυσικού τοπίου καθώς το πλούσιο επιφανειακό ριζικό σύστημα, κυρίως της ποικιλίας "Τσουνάτη", εμποδίζει την επιφανειακή απορροή και την διάβρωση του ιδιαίτερα ευπαθές σε αυτήν επικλινές σχιστολιθικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου