Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ναι υπό όρους για φ/β σε γεωργικές εκτάσεις






"Πράσινο" για την υλοποίηση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά ισχύος σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ανάβει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προώθηση των ΑΠΕ που κατατέθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και από αγρότες επενδύσεις για την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκούς σταθμούς με την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις που θα δεσμευθεί για το σκοπό αυτό δε θα ξεπερνάνε το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του συγκεκριμένου νομού.
Για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2008 της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Για τον υπολογισμό της κάλυψης λαμβάνεται υπόψη η οριζόντια προβολή επί του εδάφους των φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Ακόμα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δυνατό να ορίζονται ειδικοί όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, περιλαμβανομένων της μέγιστης κάλυψης εδάφους ανά σταθμό, των ελάχιστων αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου του σταθμού, περιορισμών στον τρόπο θεμελίωσης και υποχρεώσεων για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. που έχουν εγκατασταθεί σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας».

Ποιες περιοχές εξαιρούνται
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια της Αττικής που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε περιοχές της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν.2508/1997 (Α’ 124), καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν.1337/1983 (Α’ 33), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.
Μπιρμπίλη: Έξτρα εισόδημα για τους αγρότες από τις ΑΠΕ
Σύμφωνα με δηλώσεις της ΥΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη στη Βουλή οι ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες, αφού το υπουργείο προωθεί ευνοϊκές τιμολογήσεις για σταθμούς βιομάζας και βιοαερίου από οργανικά υπολείμματα, που παρουσιάζουν αυξημένο ειδικό βάρος για την εθνική μας οικονομία, λόγω της συμβολής τους στη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Γενικότερα, η κα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ μια νέα αρχή η οποία όχι μόνο επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ με μια καινούργια, ελκυστική για τους επενδυτές διαδικασία, αλλά επιπλέον άμεσα απελευθερώνει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις αδειοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου