Τετάρτη 26 Μαΐου 2010


Γρηγορόσημο και από τους αγρότες


Απίστευτο σκάνδαλο στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Θεσσαλονίκης - Πιερίας.

Στον εισαγγελέα έστειλε την υπόθεση η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Καπέλο άνω του 40% έβαζαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και Πιερίας στα ποσά που έπρεπε να εισπράττουν από τους αγρότες, προκειμένου αυτοί να συμπληρώσουν τις αιτήσεις και να εισπράξουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών ΘεσσαλονίκηςΚαπέλο άνω του 40% έβαζαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και Πιερίας στα ποσά που έπρεπε να εισπράττουν από τους αγρότες, προκειμένου αυτοί να συμπληρώσουν τις αιτήσεις και να εισπράξουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες τουλάχιστον τριάντα αγροτών που ανέφεραν ότι οι ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Πιερίας που χρέωσαν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά για την ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης 2010. Οι καταγγελίες διασταυρώθηκαν από επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολούθως ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα γνωστοποιηθούν και άλλες υποθέσεις εφόσον αυτές εξεταστούν και από τη διασταύρωση των στοιχείων.
Παρόμοιες καταγγελίες είχαν φτάσει στην ΠΑΣΕΓΕΣ από αγρότες της περιοχής των Κουφαλίων, επίσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2010, όπως επισημαίνει στη “Μ” ο πρόεδρος του δευτεροβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου Τζανέτος Καραμίχας. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν ρητές συμφωνίες για το κόστος ενεργοποίησης. Ζητήσαμε και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους”, τονίζει.
Διευκρινίζεται ότι οι κατά τόπους ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών έχουν αναλάβει την ετήσια καταγραφή των στοιχείων των αγροτών, βάσει των οποίων εισπράττουν τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται με το αζημίωτο, αλλά τα ποσά που πρέπει να πληρώνει ο κάθε δικαιούχος είναι σαφώς καθορισμένα από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτό το πάγιο τέλος είναι 70 ευρώ για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που λαμβάνουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ και 181 ευρώ πλέον ΦΠΑ για μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης. Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, το τελικό ποσό που τους ζητήθηκε ξεπέρασε τα 250 ή και τα 300 ευρώ ανά αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2010, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Γιάννης Βογιατζής κάνει λόγο και για περιπτώσεις όπου για επιδότηση 1.500 ευρώ ζητήθηκε τέλος ενεργοποίησης 300 ευρώ! “Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες εκτάσεις. Έπρεπε να μπει μια τάξη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, που πλήττεται το αγροτικό εισόδημα” προσθέτει.
Τα χρήματα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων καταλήγουν κατά 35% στο ταμείο του κάθε συνεταιρισμού και κατά 65% στο ταμείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν το “καπέλο” κατέληγε στα “μαύρα” ταμεία των συνεταιρισμών ή σε κάποιον “αιτιοσιογράφο”, όπως αποκαλούνται οι συνεργάτες των ΕΑΣ που κάνουν επιτόπου καταγραφή των αιτήσεων σε κάθε χωριό.


Κατερίνα Μπατζελή: Έπεται και συνέχεια

“Θα γνωστοποιηθούν και άλλες υποθέσεις εφόσον αυτές εξεταστούν και από τη διασταύρωση των στοιχείων. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα αλλά και τη βάση για την εφαρμογή της στρατηγικής μας στον χώρο της αγροτικής οικονομίας. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σπιλώνει τη διαδικασία αυτή και πολύ περισσότερο τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και του αγροτικού εισοδήματος. Εκτός από τα τιμολόγια, θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων συνεταιριστικών οργάνων” αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Στόχος του υπουργείου είναι να κάνει ξεκάθαρο ότι θα ακολουθεί την οδό της διαφάνειας και θα διερευνά εξονυχιστικά κάθε καταγγελία, ακόμη και για το μικρότερο ποσό.

Εισαγγελέας στις ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Πιερίας



Στη Δικαιοσύνη παρέπεμψε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και Πιερίας, ύστερα από καταγγελίες αγροτών ότι συνεταιρισμοί των δύο ΕΑΣ χρέωναν αδικαιολόγητα ποσά στους αγρότες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 (σύστημα ΟΣΔΕ). Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στις ενώσεις είναι η απαιτούμενη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες καταθέτουν αιτήσεις στις ΕΑΣ, ώστε να δηλώσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν, προκειμένου στη συνέχεια να πάρουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Να σημειωθεί ότι το ενιαίο τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών προβλέπει, ανάλογα με τα στρέμματα, τα ποσά των 55 έως 150 ευρώ συν το ΦΠΑ. Ωστόσο, έπειτα από καταγγελίες αγροτών, γνωστοποιήθηκε ότι οι συνεταιρισμοί της Επανομής, των Κουφαλίων, των Κυμίνων και των Μαλγάρων που ανήκουν στην ΕΑΣ Θεσσαλονίκης ζητούσαν από τους αγρότες επιπλέον ποσά που κυμαίνονταν από 15 έως 30 ευρώ ανά παραγωγό, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα αυτά πάνε στα έξοδα των συνεταιρισμών. Ανάλογες καταγγελίες αγροτών έφτασαν στο υπουργείο και για συνεταιρισμούς της ΕΑΣ Πιερίας. Το ΥΠΑΑΤ γνωστοποίησε χτες ότι στάλθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης οι καταγγελίες αγροτών για τις αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις παραγωγών από τις δύο ενώσεις, ενώ σε δηλώσεις της η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι σύντομα θα γνωστοποιηθούν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. «Θα επιστραφούν τα χρήματα» Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχίτας, δήλωσε στον «Α» ότι η διοίκηση της ένωσης, μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα της υπέρβασης τιμολογίου και ύστερα και από ελέγχους της ΠΑΣΕΓΕΣ, έδωσε εντολή σε όλους τους συνεταιρισμούς της περιφέρειας των αρμοδιοτήτων της που πήραν παραπάνω ποσά από τους αγρότες να τα επιστρέψουν. «Εγινε όντως παράβαση σε ορισμένους συνεταιρισμούς και δώσαμε εντολή να επιστρέψουν τα χρήματα στους αγρότες, κάτι που ήδη γίνεται. Τα ποσά που χρεώθηκαν αδικαιολόγητα σε αγρότες θα δοθούν μέχρι την τελευταία δεκάρα. Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω από όσα ορίζει ο ενιαίος τιμοκατάλογος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η υπουργός στέλνει μόνον την ένωσή μας και την ΕΑΣ Πιερίας στον εισαγγελέα, καθώς η υπέρβαση τιμολογίου έγινε από συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

1 σχόλιο:

  1. ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Οι Ελαιοπαραγωγοί στη Θεσσαλονίκη.
    Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, που έφτασαν στην πόλη με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων. Κρατώντας στα χέρια τους κλάδους ελιάς και μαύρες σημαίες απαίτησαν αγωνιστικά τιμές επιβίωσης για τα προϊόντα τους.
    Οι έμποροι προσφέρουν για τη νέα σοδειά βρώσιμης ελιάς ακόμα πιο χαμηλές τιμές, από 40 μέχρι 85 λεπτά, όταν ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Χαλκιδικής υπολογίζουν το κόστος παραγωγής πάνω από το ένα ευρώ. Μπρος στην υπάρχουσα κατάσταση όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται περιοδείες στα χωριά της Χαλκιδικής από τους αγρότες - μέλη της Επιτροπής Αγώνα, οι οποίοι προτρέπουν τους ελαιοπαραγωγούς να μην παραδώσουν στους εμποροβιομήχανους το προϊόν τους στις εξευτελιστικές τιμές που το ζητούν.
    Το Αγροτικό Κομμα χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, που παλεύουν για κατώτερη τιμή στην πράσινη βρώσιμη ελιά, που θα εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
    Στην ανακοίνωση τονίζονται τ' ακόλουθα:
    «Η τιμή που ζητούν οι αγρότες (η οποία ξεκινά από το 1,40 ευρώ) καλύπτει στο ελάχιστο το πραγματικό κόστος παραγωγής, το οποίο η Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας προσδιόρισε σε 1,13 ευρώ (με τιμές 2007).
    Ο αγώνας των ελαιοπαραγωγών είναι δίκαιος, γιατί έχει σκοπό να αμείβονται για το μόχθο τους οι αγρότες και να μην είναι στο έλεος των εμποροβιομηχάνων. Ολοι γνωρίζουν ότι η ελιά της Χαλκιδικής φτάνει στο ράφι με τιμή πάνω από 4 ευρώ.
    Το AΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ειναι στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών, που διαδηλώνουν και περιφρουρούν τον αγώνα τους. Μαζικά συμμετέχουν οι οικογένειες των αγροτών, αλλά και οι εργάτες γης, που παλεύουν για το μεροκάματο στα χωράφια, οι Ελληνες.
    Οι ελαιοπαραγωγοί χρειάζονται την έμπρακτη συμπαράσταση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων και της νεολαίας, των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Είναι αγώνας κοινός, τα προβλήματα είναι κοινά και ο αντίπαλος για όλο το λαό είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται τα αγροτικά προϊόντα και εξασφαλίζουν αμύθητα κέρδη.
    Απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΕΕ που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων από τη μια, ενώ στην αγροτιά δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν τιμές που ίσα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
    Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η πάλη όχι μόνο θα είναι μακροχρόνια, αλλά απαιτεί και τις κατάλληλες μορφές σε κάθε φάση με διαδηλώσεις, περιφρουρήσεις από όσους ενδώσουν στις «ορέξεις» των μεγαλεμπόρων και σπάσουν τις συλλογικές αποφάσεις αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, μπλόκα κ.ά.
    Ο αγώνας των αγροτών πρέπει να βλέπει και την προοπτική, ταυτόχρονα με την άμεση ανακούφιση και τα αποτελέσματα στην τιμή της ελιάς. Να στρέφεται ενάντια στο σύστημα και την εξουσία που επιβάλλει αυτή τη δραματική κατάσταση για το μικρομεσαίο αγρότη. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία και συνολικά την οικονομία, που θα βασίζεται στο μικρομεσαίο αγρότη και το συνεταιρισμό του, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και την προμήθεια φτηνών εφοδίων και καυσίμων, αφού στον κλάδο της μεταποίησης θα υπάρχουν εργοστάσια κοινωνικοποιημένα, θα είναι περιουσία του λαού.
    Καλούμε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ακόμη μια φορά αποδεικνύουν ότι είναι εχθροί των ίδιων και των οικογενειών τους, των παιδιών και των εγγονιών τους.))
    ΓΙΑ ΤΟ Π.Γ.
    Ο Γ.Γ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ -ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΝΟΜΟΣ)
    6972735968

    ΑπάντησηΔιαγραφή