Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ζωικά απόβλητα


Σε 12.000 τόνους ετησίως υπολογίζονται τα απόβλητα των σφαγείων του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ πάνω από 5.300 τόνοι κρέατος νεκρών ζώων τον χρόνο οδηγούνται σε ποτάμια και ρέματα ή στην ταφή.
Την ίδια ώρα, περίπου 70.000 τόνοι αποβλήτων τυροκομείων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο στο περιβάλλον, ενώ 2.173 τόνοι αποβλήτων παράγονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι μεγάλες καθώς το μεθάνιο που εκλύεται στην ατμόσφαιρα προκαλεί έντονο πρόβλημα δυσοσμίας στις περιοχές της Καλλιθέας, του Λαγκαδά και του Σοχού ενώ επιτείνει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος τόνισε ότι η λύση για τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων προς όφελος του περιβάλλοντος είναι η δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα απόβλητα αυτά.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν εκπονηθεί δύο μελέτες από ισάριθμες εταιρείες για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων ωστόσο πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε κατασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους κτηνοτρόφους του νομού.
Στη συνεδρίαση μίλησαν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της περιοχής και των κτηνοτρόφων ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση, με την οποία αναδεικνύει το πρόβλημα και προτείνει την προώθηση τεχνικά εφικτής λύσης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου