Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πράσινο φως για προγράμματα στη Λάρισα


Τη διαβεβαίωσή της ότι ξεκινούν τα προγράμματα νιτρορύπανσης, εξηλεκτρισμού και ολοκληρωμένης διαχείρισης βάμβακος στο νομό Λάρισας έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Νομάρχη της περιοχής Λουκά Κατσαρό.
Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Νομάρχη, μέσα σε πολύ καλό κλίμα, ενώ συζητήθηκαν τα μεγάλα αγροτικά θέματα του νομού Λάρισας, που αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών του νομού στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Ειδικότερα, κατά θέμα προέκυψαν τα ακόλουθα:
Μεγάλα έργα: Από τα τέσσερα μεγάλα Φράγματα που διεκδικεί ο νομός και των οποίων οι μελέτες είχαν κοπεί πρόσφατα, αποφασίστηκε να προχωρήσουν. Συγκεκριμένα, το πιο μεγάλο, αυτό των Δελερίων, θα ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα τρία σταδιακά. Θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους με προοπτική ένταξης τους στο ΕΣΠΑ ("Πρόγραμμα Μπαλτατζής"
Η κ. Μπατζελή, αφού της επισημάνθηκε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες από πλευράς Νομαρχίας Λάρισας ικανές να απορροφήσουν άμεσα ευρωπαϊκά κονδύλια, δέχθηκε να προχωρήσουν εννέα ακόμη ώριμα έργα άρδευσης στο νομό Λάρισας, μεταξύ των οποίων : οι Ταμιευτήρες Γλαύκης και Καστρίου, υπόγειοι αγωγοί μήκους 170 χλμ. σε 5 ΤΟΕΒ, το αρδευτικό της Ποταμιάς Ελασσόνας και τα παράλληλα έργα αναδασμού στη βαλανίδα. Και αυτά τα εννέα έργα θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα "Μπαλταζτής" για δημοπράτηση με συνολικό προϋπολογισμό 14,5 εκατ. ευρώ.
Νιτρορύπανση: Στην πρόταση της Νομαρχίας Λάρισας να υπάρξει και νέα προκήρυξη 5ετούς διάρκειας στην οποία να μπορούν να μετέχουν και οι αγρότες που είχαν λάβει μέρος και παλαιότερα στο πρόγραμμα, η υπουργός απάντησε θετικά. Ήδη, έχει εξευρεθεί κονδύλιο 400 εκατ. ευρώ και η Προκήρυξη θα βγει σύντομα, δήλωσε η υπουργός. Ο Νομάρχης Λουκάς Κατσαρός ζήτησε να βγει η προκήρυξη μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να προλάβουν να γίνουν οι προκαταρκτικές διαδικασίες και το Πρόγραμμα να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η κα Μπατζελή απάντησε θετικά και επιφυλάχθηκε μόνο ως προς την ημερομηνία έναρξης που μπορεί να πάει λίγο αργότερα.
Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης βάμβακος και καλαμποκιού: Η Νομαρχία ζήτησε να ξεκινήσει και αυτό αμέσως, ενώ ο κ. Κατσαρός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το υπουργείο ξεκίνησε ήδη ανάλογο Πρόγραμμα για το σιτάρι και τον καπνό. Για τη διαχείριση βάμβακος ειδικότερα, όπως τονίστηκε στην κα Μπατζελή, πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Το Πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νομάρχη θα γίνει με αποκλειστικά ευρωπαϊκούς πόρους, που θα φτάσουν στην τετραετία τα 28 εκατ. ευρώ, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα στην περίοδο αυτή της κρίσης.
Ο κ. Κατσαρός έδωσε έτοιμο Σχέδιο στην υπουργό προτρέποντας την να το προωθήσει στην Ε.Ε, βάσει του οποίου, το ελληνικό βαμβάκι να πιστοποιηθεί και να λάβει ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας, ώστε να είναι το μόνο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην Ε.Ε για ιατρική - φαρμακευτική χρήση. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε ανοίγουν μεγάλες προοπτικές για το προϊόν. Η Υπουργός βρήκε πάρα πολύ θετική την πρόταση και δεσμεύτηκε να την προωθήσει στην Ε.Ε.
Φωτοβολταϊκά : Η υπουργός απάντησε θετικά στην πρόταση της Νομαρχίας Λάρισας και ήδη στο Νομοσχέδιο που προωθείται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προβλεφτεί διάταξη βάσει της οποίας οι αγρότες θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκα συστήματα παραγωγής ρεύματος για τις ανάγκες τους μέχρι 100 κιλοβάτ, χωρίς να χάνουν την αγροτική τους ιδιότητα και τα δικαιώματά τους.
Εξηλεκτρισμός: Η υπουργός δέχθηκε να προχωρήσει και το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου