Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Φθηνό ευρώ και γεωργία


ImageΣε μια περίοδο που οι καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και το τούνελ της ύφεσης προεκτείνεται για τα επόμενα δύο -τουλάχιστον- χρόνια, ακούγεται οξύμωρο να ισχυριστεί κανείς ότι η κρίση χρέους μπορεί να αποδειχτεί ευκαιρία για πολλά αγροτικά προϊόντα της πατρίδας μας.
Κι όμως, το «φθηνό» ευρώ, απότοκο των πιέσεων που ασκούνται στην Ευρωζώνη εξαιτίας του «ελληνικού προβλήματος», αναδεικνύεται σε έναν ανέλπιστο όσο και πολύτιμο σύμμαχο για τις ελληνικές εξαγωγές, καθιστώντας τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Από την αρχή του έτους, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά 8%, ενώ στην αρχή της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, στο διάστημα των τελευταίων μηνών το ευρώ έχει χάσει το 14,5% της αξίας του έναντι του γουάν. Κάτι που σημαίνει ότι τα αντίστοιχα κινεζικά προϊόντα χάνουν κατά ένα σημαντικό ποσοστό το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους.
Η τάση αυτή φαντάζει δύσκολο να αντιστραφεί στο εγγύς μέλλον. Αναλυτές σχολιάζουν ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων σηματοδοτεί  την έναρξη -και επισήμως- μιας περιόδου «αδύναμου» ευρώ η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και μία διετία. Πρόκειται δε για μια συνειδητή απόφαση, με την Ευρωζώνη να «θυσιάζει» το ισχυρό ευρώ προκειμένου να προλάβει μια γενικευμένη κρίση χρέους που θα έθετε σε κίνδυνο τους μικρούς έστω ρυθμούς ανάπτυξης που έχει καταφέρει να επιτύχει.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, φαίνεται ότι για πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, σιτάρι, βαμβάκι, επιτραπέζιες ελιές, βιομηχανικό ροδάκινο, καλαμπόκι) ανοίγει μια περίοδος καινούργιων ευκαιριών μέσα στην οποία μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια στις ξένες αγορές και ιδίως αυτές της Αμερικής, της Μ. Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.
Όλα τα νομίσματα, ωστόσο, έχουν δύο όψεις: Eνώ το φθηνότερο ευρώ «υπόσχεται» μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές, το ενισχυμένο δολάριο φέρνει μαζί του αυξημένο κόστος στις εισροές (σπόροι, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, πετρέλαιο) αφού στις περισσότερες από αυτές οι τιμολογήσεις γίνονται στο αμερικανικό νόμισμα.

Τα τυχερά εξαγωγικά μας προϊόντα
Ελαιόλαδο
Φτηνό γίνεται πλέον το ακριβό ελληνικό ελαιόλαδο
ImageΔιέξοδο από την κρίση μέσα από τη νέα ισοτιμία ευρώ δολαρίου μπορεί να αναζητήσει το ελληνικό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές. Τους τελευταίους έξι μήνες οι τιμές του ελαιολάδου έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ 2,00 και 2,20 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς προϊόντος κυρίως από την Ισπανία. Ανέκαθεν το ελληνικό ελαιόλαδο ήταν συνδεδεμένο με την υψηλή ποιότητα και την άριστη γεύση, συνοδευόταν όμως πάντα με τον προσδιορισμό «ακριβό». Πλέον, η αποδυνάμωση του ευρώ έχει αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και κυρίως αυτών που αγοράζουν με δολάρια. Έτσι το ελαιόλαδο καθίσταται πιο φτηνό γι' αυτούς και το μοναδικό μειονέκτημα του ελληνικού προϊόντος μπορεί τώρα να γίνει σύμμαχος ώστε να αυξηθεί η ζήτησή του.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ καταναλώνονται κάθε χρόνο περίπου 240 εκατ. τόνοι ελαιολάδου, περίπου το 8% της παγκόσμιας παραγωγής και η τάση για εισαγωγές είναι συνεχώς αυξανόμενη. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζουν και άλλες μεγάλες αγορές όπως αυτή της Κίνας και της Ιαπωνίας όπου οι εισαγωγές ελαιολάδου σημειώνουν αυξητικές τάσεις, καθώς οι ευεργετικές επιπτώσεις της Μεσογειακής διατροφής έχουν πλέον πείσει και τους πιο δύσπιστους. Την κατάσταση αυτή θα πρέπει να εκμεταλλευτούν  οι παράγοντες της αγοράς και με σύμμαχο την αποδυνάμωση του ευρώ να προωθήσουν ακόμα περισσότερο ένα προϊόν το οποίο εμφανίζει δεδομένη ζήτηση και το μόνο μειονέκτημα που παρουσιάζει είναι η τιμή του. Μια πιθανή αύξηση των εξαγωγών τόσο εκ μέρους της Ελλάδας, όσο και από τους Ισπανούς και τους Ιταλούς θα μπορούσε να προσφέρει και μια αυξητική τάση στις τιμές του ελαιολάδου ώστε να ανακάμψουν από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Βαμβάκι
Η ανοδική πορεία του δολαρίου επισπεύδει τις εμπορικές πράξεις
ImageΈνα προϊόν το οποίο διαπραγματεύεται κατεξοχήν σε δολάρια και η αγορά του επηρεάζεται άμεσα από την ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι το βαμβάκι. Η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ σαφώς και ευνοεί τον κλάδο του βάμβακος όπως και όλα τα εξαγωγικά προϊόντα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο αγοραστής θα χρειαστεί λιγότερα δολάρια για να αγοράσει την ίδια ποσότητα ίνας βάμβακος, ενώ από την άλλη μεριά ο Έλληνας παραγωγός θα πληρωθεί με την ίδια ποσότητα σε ευρώ το κιλό και όχι με λιγότερα χρήματα. Η άνοδος μάλιστα των χρηματιστηριακών τιμών τους τελευταίους μήνες και η σταθεροποίηση τους στα επίπεδα των 80 σεντς ανά λίμπρα δίνει μια σημαντική ώθηση στο βαμβάκι ξεπερνώντας σημαντικά σε ανταγωνισμό άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι.
Οι διεθνείς συγκυρίες τον τελευταίο ένα χρόνο περιόρισαν τα αποθέματα του βάμβακος τη στιγμή που η ζήτηση ανέκαμπτε σταδιακά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές τιμές να κινηθούν ανοδικά και οι παραγωγοί να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες με βαμβάκι εκτάσεις τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ακόμα και στη χώρα μας έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί οι έμποροι προκειμένου να αγοράσουν βαμβάκι νέας εσοδείας πριν καλά καλά σπαρθεί και φυτρώσει. Έτσι το ενδιαφέρον στην αγορά κάθε άλλο παρά φιλολογικό είναι και οι τοποθετήσεις των επενδυτών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κερδοσκοπικές αλλά ως πραγματικές επενδύσεις σε ένα προϊόν η αξία του οποίου έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σιτάρι
Ξένοι αγοραστές στρέφονται στο ευνοημένο από την ισοτιμία ελληνικό προϊόν
ImageΣημαντικές πιέσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια των σιτηρών ασκεί το τελευταίο διάστημα η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι βασικών νομισμάτων. Το "φθηνότερο" ευρώ καθιστά τις τιμές για το ελληνικό σιτάρι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αντιθέτως, το δολάριο ισχυροποιείται γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις αμερικανικές εξαγωγές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου σε συνδυασμό με τα αρνητικά θεμελιώδη στοιχεία πιέζουν την αγορά οδηγώντας τη σε διόρθωση, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Σικάγο να καταγράφει απώλειες σχεδόν 1,65%, ενώ το αντίστοιχο του Κάνσας να διορθώνει κατά 1,85%, την τελευταία εβδομάδα.
Σε αυτό το κλίμα, ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές δημητριακών, με τις τιμές του σιταριού να σημειώνουν ανάκαμψη στην Ευρώπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών προδιαγράφουν θετική πορεία και για το ελληνικό προϊόν. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι έμποροι από Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία, στις οποίες και κατευθύνεται το ελληνικό σιτάρι, που πέρυσι εφοδιάστηκαν με προϊόν από τον Καναδά, φέτος αναμένεται να στραφούν στην ελληνική αγορά, δεδομένου του ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το δολάριο ήταν πάνω από 1,60, ενώ σήμερα η ισοτιμία είναι μόλις στο 1,22.
Όσον αφορά το ελληνικό σιτάρι, κατά το τελευταίο δεκαήμερο ενισχύθηκε η ζήτηση και σημειώθηκαν κάποιες νέες πωλήσεις για τα φετινά αποθέματα από πλευράς Τυνησίας, μέσω ιταλικών εταιρειών, περίπου στα επίπεδα των 13 λεπτών/κιλό (τιμή για παραγωγό) για τις καλές ποιότητες. Ενθαρρυντικό για τη νέα εμπορική σεζόν για το ελληνικό σιτάρι είναι το γεγονός ότι οι τιμές φαίνεται να ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας όμως μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, οι τιμές τόσο του μαλακού, όσο και του σκληρού σιταριού για πρώτη φορά μετά από διάστημα πολλών μηνών, κινήθηκαν ανοδικά σε μικρό ποσοστό. Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό, ενώ και η πρόσφατη ζήτηση που εκδήλωσε η Κίνα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τιμή του μαλακού σιταριού σημειώνει σημαντική αύξηση κατά 2 ευρώ ο τόνος και επιστρέφει στα 146-149 ευρώ ο τόνος, για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες κάτι που προκαλεί το ενδιαφέρον της αγοράς και αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι ενόψει της νέας συγκομιδής. Στο σκληρό σιτάρι η τιμή κινείται ανοδικά για πρώτη φορά μετά από 8 δύσκολους μήνες όπου συνολικά έχασε περί το 20% της αξίας του.

Καλαμπόκι
"Τσιμπημένο" το αμερικανικό καλαμπόκι
ImageΛίγες μέρες πριν τον θερισμό, ευνοημένη από την ισοτιμία ευρώ δολαρίου βγαίνει άλλη μία από τις βασικές εαρινές καλλιέργειες της χώρας μας, το καλαμπόκι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι τιμές του καλαμποκιού στα αμερικανικά χρηματιστήρια σε διάρκεια ενός έτους έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 12%, επηρεαζόμενες κατά πολύ από την ισχυροποίηση του δολαρίου. Κατά συνέπεια, η νέα εμπορική σεζόν φαίνεται να ξεκινά με καλούς οιωνούς για το ελληνικό προϊόν, δεδομένου του ότι η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων ευνοεί τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς το αμερικάνικο καλαμπόκι είναι πλέον πιο «ακριβό».
Η τιμή του καλαμποκιού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζει την ανοδική της πορεία και με μια εντυπωσιακή άνοδο των 3 ευρώ ο τόνος διαμορφώνεται πλέον στα 155-156 ευρώ ο τόνος, τιμή που είναι η υψηλότερη για διάστημα πλέον των 12 μηνών.
Ενισχυμένο υπολογίζεται να βγει το ελληνικό καλαμπόκι, καθώς πολλοί από τους αγοραστές αναμένεται να στραφούν στη χώρα μας για αγορές, παρά το ότι δεν αποτελεί κατά βάση εξαγωγικό προϊόν. Οι εκτιμήσεις των εμπόρων φαίνεται να είναι αισιόδοξες για τη νέα σεζόν στο ελληνικό καλαμπόκι, δεδομένου του ότι υπάρχουν ακόμα αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες των Ενώσεων και των παραγωγών. Οι πιο πρόσφατες τιμές δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την ώρα, καθώς κυμαίνονται στα 13,5-14 λεπτά/κιλό στον παραγωγό, ωστόσο η αγορά μοιάζει να κινείται.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την περασμένη εβδομάδα η Κίνα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής καλαμποκιού παγκοσμίως, βγήκε στην αγορά ζητώντας μεγάλη ποσότητα ώστε να αναπληρώσει τα αποθέματα της. Οι έμποροι περιμένουν τους αγοραστές να στραφούν προς την Ευρώπη, ελέω ακριβού δολαρίου.
Ενδεικτική είναι η εικόνα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, τα οποία κινήθηκαν πτωτικά, με τις τιμές των συμβολαίων τόσο του Σικάγο όσο και του Κάνσας να εμφανίζουν μείωση κατά σχεδόν 3%, ενώ οι αντίστοιχες του Μινεάπολις κατά 1%.


Βιομηχανικό ροδάκινο         
Πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές, «χτύπημα» στον κινεζικό ανταγωνισμό
ImageΈναν ανέλπιστο σύμμαχο στο «αδύναμο» ευρώ φαίνεται ότι βρίσκουν οι ελληνικές κονσερβοποιίες. Η αποδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος προσφέρει στον κατεξοχήν εξωστρεφή παραγωγικό κλάδο ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές ενώ παράλληλα καθιστά ακριβότερη και άρα ασύμφορη την εισαγωγή στην Ε.Ε. πρώτης ύλης και έτοιμου προϊόντος από τρίτες χώρες.
«Είναι φανερό ότι η εξέλιξη αυτή σε βαθμό που θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς μας καθιστά πιο ανταγωνιστικούς», δηλώνει στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κ. Αποστόλου.
Τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα αν συνυπολογίσει κανείς το χτύπημα που καταφέρνει η μείωση της αξίας του ευρώ έναντι του γουάν στον κινεζικό ανταγωνισμό, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε «βραχνά» για την ελληνική κομπόστα. Σύμφωνα με το Κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, το γουάν ανατιμήθηκε κατά 14,5% έναντι του ευρώ και η νέα αυτή σχέση αναμφίβολα πλήττει τους κινέζους εξαγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «φθηνότερο» ευρώ συμπίπτει με μια ακόμα ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική κονσερβοποιία: Οι φετινοί σεισμοί στη Χιλή και η συνακόλουθη καταστροφή της τοπικής παραγωγής αύξησαν κατακόρυφα την ζήτηση για ελληνικό χυμό ροδάκινου που «κλήθηκε» να καλύψει το κενό στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αποστόλου εκτιμά ότι «ο χυμός θα είναι αυτός που θα δουλέψει περισσότερο φέτος» και προβλέπει ότι «τα αποθέματα θα είναι ελάχιστα». 

Επιτραπέζιες ελιές
Όφελος για επιχειρήσεις και παραγωγούς
ImageΕυνοημένες από την ταχεία αποδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος βγαίνουν και οι επιτραπέζιες ελιές. Όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΠΕΜΕΤΕ, Νέλος Γεωργούδης οι καταιγιστικές αλλαγές των τελευταίων εβδομάδων στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως προς την αγορά των ΗΠΑ. Πέρα από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, μεσο-μακροπρόθεσμο όφελος θα έχουν και οι παραγωγοί καθώς θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να πουλήσουν την πρώτη ύλη σε καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. 
Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντίστοιχο συναλλαγματικό πλεονέκτημα από το φθηνότερο ευρώ θα έχουν και οι ανταγωνιστές μας εντός Ε.Ε. και, πρώτα απ’ όλους η Ισπανία». Επομένως, με τη νέα, φθηνότερη τιμή «ανά χείρας» η ελληνική παραγωγή θα πρέπει να παίξει και το «χαρτί» της ποιότητας.
Πάντως, με αφορμή την ευνοϊκή για τη χώρα μας συναλλαγματική συγκυρία,  ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ πιστεύει ότι είναι ευκαιρία να επανεξετάσουμε συνολικά την εξαγωγική μας στρατηγική. «Σαν χώρα πρέπει να προωθήσουμε ισχυρά brands στο εξωτερικό και να εισέλθουμε σε μεγάλα δίκτυα πωλήσεων. Όμως, υπάρχουν πλήθος αντι-κινήτρων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», τονίζει και κάνει ειδική μνεία στην ειδική εισφορά 0,6% των εξαγωγικών επιχειρήσεων στα τραπεζικά δάνεια, το πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ καθώς και στο ΕΤΑΚ που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για αποθηκευτικούς χώρους.  

Το ισχυρό δολάριο επιβαρύνει το κόστος των εισροών
ImageΜπορεί η ενίσχυση που σημειώνεται στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ να έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στις διεθνείς αγορές αφού οι αγοραστές θα μπορούν με την ίδια ποσότητα δολαρίων να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων, ωστόσο οι παράπλευρες επιδράσεις της διμόρφωσης της ισοτιμίας είναι εξίσου σημαντικές.
Το ισχυρό δολάριο είναι δεδομένο πως ευνοεί τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά, που διαπραγματεύονται σε δολάρια. Την ίδια ώρα, όμως, σε δολάρια γίνονται και οι τιμολογήσεις σε πολλά προϊόντα που αποτελούν τις εισροές στην αγροτική παραγωγή όπως οι σπόροι, τα λιπάσματα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και το πετρέλαιο. Αυτομάτως, η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ που διαμορφώνεται συνεπάγεται και ανατίμηση των προϊόντων αυτών καθώς πλέον το ευρώ έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη δύναμη του και η ισοτιμία του έχει περιοριστεί.
Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εισαγωγές σπόρων αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Στις εκτατικές καλλιέργειες και κυρίως στο βαμβάκι και το καλαμπόκι οι σπόροι προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες. Η διαμόρφση της ισοτιμίας αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των σπόρων σποράς. Ομοίως και στους σπόρους των κηπευτικών, οι οποίοι μπορεί να παράγονται και να συσκευάζονται εντός της ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα στην Ολλανδία, ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες είναι αμερικανικών συμφερόντων και έχουν καθιερώσει η τιμολόγηση να πραγματοποιείται σε αμερικανικά δολάρια. Έτσι υπολογίζεται ότι είναι πιθανόν να σημειωθεί μια μικρή αύξηση των τιμών περίπου στο 70% των εισαγόμενων σπόρων της αγοράς.
Όσον αφορά τον τομέα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η επίδραση της νέας ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο αναμένεται να είναι πολύ λιγότερο εμφανής καθώς το 90% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, είτε παράγονται εδώ, είτε προέρχονται από τις θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένας άλλος τομέας που σχετίζεται άμεσα είναι αυτός της εμπορίας των λιπασμάτων, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και οι αγοραπωλησίες τους πραγματοποιούνται σε διεθνές επίπεδο σε δολάρια. Η Ελλάδα εισάγει από τρίτες χώρες όλες τις πρώτες ύλες όλων των κατηγοριών των λιπασμάτων και στη συνέχεια παράγει εγχώρια τα εμπορικά λιπάσματα. Συνεπώς, η πτωτική κίνηση που παρατηρείται τους τελευταίους δυο μήνες στις τιμές σε δολάρια των πρώτων υλών των λιπασμάτων, αντισταθμίζεται από το ισχυρό δολάριο στην αγορά.
Τέλος, σημαντική είναι η επίδραση  του αδύναμου ευρώ και στις τιμές των καυσίμων, μια επίδραση που πάντα μεταδίδεται με πολύ γρήγορη ταχύτητα στις αγορές. Στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής στους ευρωπαίους αγρότες. Η τιμή του πετρελαίου διαπραγματεύεται σε δολάρια το βαρέλι και είναι μια από τις σημαντικότερες εισροές της αγροτικής επιχείρησης όσον αφορά τη συμμετοχή της στις συνολικές δαπάνες. Επιπλέον, ανήκει σε αυτές τις δαπάνες που θεωρούνται άκρως απαραίτητες καθώς η συμμετοχή των αγροτικών μηχανημάτων είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη. 

Η χώρα προέλευσης "οδηγεί" τα τρακτέρ
ImageΣτο χώρο των αγροτικών μηχανημάτων και των παρελκόμενων η επίδραση που θα έχει η αποδυνάμωση του ευρώ εξαρτάται άμεσα και αποκλειστικά από τη χώρα προέλευσης των μηχανημάτων αυτών. Για παράδειγμα, γεωργικά μηχανήματα που κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στη γειτονική Ιταλία δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη νέα ισοτιμία παρά μόνο με έμμεσο τρόπο, όπως μέσω των τιμών των μετάλλων ως πρώτες ύλες.
Αντίθετα, γεωργικά μηχανήματα τα οποία εισάγονται στη χώρα μας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις Ανατολικές χώρες θα κοστίζουν πιθανότατα πιο ακριβά για τους εισαγωγείς και κατ' επέκταση για τον Έλληνα αγρότη. Με αυτό τον τρόπο όμως αυξάνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ πχ ιταλικού και αμερικανικού προϊόντος και πιθανόν η αύξηση αυτή να απορροφηθεί από τον ανταγωνισμό της αγοράς προς όφελος του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου