Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αύξηση στην ελληνική παραγωγή βαμβακιού βλέπει ο ICAC





ImageΤις ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αύξηση στην παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας την ερχόμενη εμπορική περίοδο έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα έκθε.ση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC). Όπως αναφέρει η μηνιαία έκθεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, σε χώρες της κεντρικής Ασίας και στις ΗΠΑ, η συγκομιδή για το 2010/2011 προβλέπεται αυξημένη για πρώτη φορά εδώ και πέντε σεζόν. Με τις φυτεύσεις για την περίοδο 2010/2011 να έχουν ήδη ξεκινήσει στο βόρειο ημισφαίριο, η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, φτάνοντας τους 24,8 εκατ. τόνους, ήτοι αύξηση της τάξης του 13%.
Σχεδόν το μισό ποσοστό της αύξησης οφείλεται στις προβλέψεις για τεράστιες σοδειές σε ΗΠΑ και Ινδία. Καιρού επιτρέποντος, και δεδομένης της φύτευσης περισσότερων εκτάσεων με βαμβάκι φέτος, στην Ινδία περιμένουν παραγωγή-ρεκόρ ύψους 5,5 εκατ. τόνων. Αντίθετα, στο Πακιστάν αναμένεται ελαφρά μείωση της παραγωγής.
Η συνολική παγκόσμια έκταση με βαμβάκι θα αυξηθεί επίσης για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 327 εκατ. στρέμματα. Η αύξηση αυτή των εκτάσεων – της τάξης του 8% - οφείλεται στη σημαντική άνοδο των τιμών βάμβακος την περίοδο 2009/2010 και συμπίπτει με την κάμψη στις τιμές άλλων ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως των σιτηρών. Εξαίρεση η Κίνα, στην οποία οι ανησυχίες της αγοράς για την αστάθεια των τιμών βάμβακος και το κόστος των εισροών έχουν αποθαρρύνει τους εκεί αγρότες. Άλλωστε, οι κακές καιρικές συνθήκες στην Κίνα τη φετινή άνοιξη έχουν καθυστερήσει τη σοδειά.
Η χρήση του βάμβακος στα εκκοκκιστήρια προβλέπεται να συνεχίσει να ανακάμπτει το 2010/2011, κατά 2%, αγγίζοντας ποσότητες ύψους 24,8 εκατ. τόνων, αν και η άνοδος αυτή περιορίζεται από τις υψηλές τιμές του βαμβακιού στη διεθνή αγορά.
Εφόσον παραγωγή και κατανάλωση προβλέπεται να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, τα παγκόσμια αποθέματα λογικά θα παραμείνουν τα ίδια, στους 10,5 εκατ. τόνους.
Τέλος, ο οργανισμός προβλέπει η μέση τιμή του Δείκτη Cotlook A για την περίοδο 2010/2011 να κινηθεί στα 86 σεντς/λίμπρα – τιμή που αν επαληθευτεί, αντιστοιχεί σε άνοδο κατά 10% σε σχέση με την περίοδο 2009/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου